FIN-CSIRT na panelu o sajber bezbednosti

Kategorija: Aktivnosti 6. jun 2023

Na panelu posvećenom sajber bezbednosti koji je moderirao naš kolege Darko Šehović rukovodilac finansijskog CERTa, sa predstavnikom Nacionalnog CERTa, gospodinom Paunovićem i predstavnikom kompanije A1, gospodinom Stolićem, diskutovano je o aktuelnom stanju u Republici Srbiji po pitanju aktuelnih sajber incidenata, trendova koje organizacije učesnika detektuju, načinima za prevenciju istih kao i o očekivanim promenama u zakonskom okviru koji reguliše oblast informacione bezbednosti.

Ukazano je na potrebu podizanja svesti kod što većeg broja korisnika digitalnih usluga koji su već duži niz godina od strane napadača prepoznati kao „najslabija karika“. U cilju odbrane krajnjeg korisnika neophodno je udružiti snage svih relevantnih institucija u zemlji kako bi se kontinuiranom kampanjom edukacije ali i ponude adekvatnih servisa građanima obezbedilo bezbednije digitalno okruženje za korišćenje postojećih ali i budući digitalnih servisa.

Diskutovano je i o trendu sve sofisticiranijih napada i upotrebi veštačke inteligencije u svrhu napada ali i svrhu odbrane, uz zaključke da kompleksnost i učestalost napada pozivaju na zajedničke napore u organizovanju što svrsishodnijih mehanizama odbrane koji bi aktivirali kapacitete svih učesnika u cilju kreiranja otpornijeg okruženja.

Kao potencijal za bolju odbranu od sajber napadača identifikovana je i potreba za efikasnijom razmenom informacija između svih relevantnih učesnika u sajber prostoru kao preduslov za pravovremenu reakciju i odgovor na sve bolje organizovanje napadača. Kao uspešan modele ove saradnje prezentovan je i rad finansijskog CERTa prvog posebnog sektorskog CERTa u zemlji, osnovanog sa ciljem podizanja sajber otpornosti čitavog finansijskog sektora koji je u našim zakonima prepoznat kao deo kritične infrastrukture zemlje.

Vrh strane
Vrh strane